Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, lecz też bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, wiadomo, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.
Deser mrożony minimelts
Przepysznym, słodkim i dobrym również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z dobrą porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną porcją malin bądź jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub ewentualnie z mieszanki. Akcesoryjnym atutem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu