Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą idealną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli prawidłowo zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
restauracja Kraków
Ale w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, także jeżeli chodzi o pizze. Jedna zasada niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym cechuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w najwyższym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest potrzebne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ukochane dodatki, choć można trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej także gotową pizzę podać typowo po włosku – inaczej przystroić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.