Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie posiłki
Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. zobacz Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film