Dania staropolskie bezustannie w modzie

Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film