Arkana kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne tradycje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są sztampowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w samej rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, iż jest pyszna i sycąca.